Okul

Bağışıklık Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Bağışıklık metabolizmanın vücuda dışarıdan giren ya da kendisinin ürettiği yabancı ve zararlı maddelere karşı oluşturduğu savunma mekanizmasıdır. Vücudun hastalıklara ve toksik maddelere karşı gösterdiği direnci oluşturan sisteme ise bağışıklık sistemi denir. Bağışıklık sistemi metabolizmanın en önemli sistemlerinden biridir. Bağışıklık sisteminin çökmüş olduğu bir bünyede basit soğuk algınlıkları bile hayati tehlike anlamına gelmektedir. Bununla birlikte çoğu hastalığın önlenmesi ve tedavisi aşmalarında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amaçlanan çalışmalar yapılmaktadır.

Bağışıklık Çeşitleri Nelerdir?

Bağışıklık çeşitleri oluşum şekillerine göre ikiye ayrılır. Bunlar Aktif bağışıklık ve pasif bağışıklık olarak bilinmektedir.

Aktif Bağışıklık

Metabolizmanın doğumdan itibaren ya da zamanla, kendi kendine oluşturduğu bağışıklık çeşididir. Dışarıdan verilen bir antikorun etkileriyle ilgisi yoktur. Doğal bağışıklık olarak da bilinmektedir. Aktif bağışıklık vücudun bir hastalığı geçirmesinin ardından kendiliğinden oluşan bir direnç biçimidir. Hastalığa neden olan yabancı maddeler ve mikroorganizmalar vücutta bir tepki uyandırır bu yolla vücut antikor üretir. Antikorlar sayesinde vücut bir sürelik ya da yaşam boyu koruma elde eder. Doğal bağışıklık çoğu zaman metabolizmanın genetik ve yapı özellikleriyle bağlantılıdır.

Pasif Bağışıklık

Pasif bağışıklık vücudun bir hastalığa direnmesi amacıyla güçsüzleştirilmiş mikropların ve zararlı organizmaların metabolizmaya dışardan verilmesi yoluyla oluşur. Bu şekilde vücut zayıf mikroplara tepki olarak antikor üretir ve antikorlar hedeflenen hastalığın vücut tarafından yenilmesini sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu