Okul

Bir Haber Gazetede Yayınlanana Kadar Hangi Aşamalardan Geçer

Bir gazete haberi yazılırken yayınlanmasına kadar bir çok aşamadan geçer. Haberin incelenmesi, sadeleştirilmesi, önemi, hak ve hürriyetleri ihlal edip etmediği incelenerek o şekilde yayına alınır. Önemsiz haberler bazen yayından kaldırılmaktadır.

Bir olay karşısında haber yazılmadan önce odak noktası keşfedilmesi gerekir. Bir olayın haber değeri taşıyıp taşımadığına karar verildikten sonra kaleme alınır. Olayın taşıdığı değer ölçülerek karar verilir. Olay ne zaman, nerede, kaç kişiyi ilgilendirdiği, ilginçliği, nadirliği, önemliği, yenilik ve tazeliği gibi değerleri kendisine barındırmaktadır. Haber unsurlarını bilerek o denli hareket edilmesi mümkündür.

Bilgi toplama aşaması
Olayın yakın arkadaşa anlatılması sonucunda merak edilecek konular değerlendirilir. Bu sorular yanıtlanarak kenara not edilir ve bilgi toplama aşamaları gerçekleştirilir.

Haber metinin yazılması
Haber kaleme alınmadan önce bütün bilgiler gözden geçirilir. Uygun dille imla kurallarına dikkat edilerek kaleme alınmaktadır. Doğru bilgi eksiksiz şekilde yazılması için harmanlanarak sunulur. Yanıtlanmamış ve doğruluğu kanıtlanmamış bilgiler eklenmekten sakınılır.

Haber girişi
Haber yazmak üzerinde en çok durulan noktadır. Giriş, haberin okunması, dinlenmesi en önemli bölümünü oluşturur.

Denetim ve doğrulama aşaması
Haber yazmanın önemli noktalarından birisi denetim ve doğrulamanın yapılmasıdır. Habercilikte önemli aşama olmaktadır. Yapılan aşama daha detaylı şekilde çalışmalar yürütülerek gerçekleştirilir.

Son olarak haberimiz artık yayınlanması için hazır hale gelir. İstenilen bölgede yayınlanarak insanlara sunulmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu