Okul

Birinci Dünya Savaşı Osmanlı Cepheleri ve 1915 Ermeni Olayları

Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı’na 1914 yılında katılarak, birçok farklı cephede savaşmıştır. Kafkasya, Hicaz-Yemen, Çanakkale, Sina ve Filistin, Irak; Osmanlı Devlet’inin savaştığı birinci dereceden cepheler olarak adlandırılırken İran, Galiçya ve Balkan cepheleri ikinci dereceden cephelerdir.

Kafkasya Cephesi

Anadolu’nun doğusunda açılan cephedir. Bu cephede Osmanlı; Ruslar ve Ermenilerle savaşmıştır.  22 Aralık 1914 yılında yapılan Sarıkamış Harekâtını da kapsar. Ağır hava koşulları nedeniyle bu cephede Osmanlı başarısızlığa uğramıştır. Ancak Rusya içinde gerçekleşen Bolşevik İhtilali nedeniyle Rusya savaştan, 3 Mart 1918 yılında çekilmek zorunda kalmıştır.

Hicaz-Yemen Cephesi

Osmanlı Devleti bu cephede Arap ve İngilizlerle savaşmış ve savaşı kaybetmiştir.

Çanakkale Cephesi

Bu cephe İtilaf Devletleri’nin Rusya’ya yardım götürmek ve boğazların kontrolünü ele geçirmek istemesi nedeniyle açılmıştır. Osmanlı bu savaşta büyük bir başarı göstererek düşmanı karşısında zafer kazanmıştır.

Irak Cephesi

Musul petrolleri için açılan cephede savaşı İtilaf devletleri kazanmış ve Irak petrolleri İngilizlerin kontrolüne verilmiştir.

1915 Ermeni Olayları

I.Dünya Savaşı sırasında Osmanlı devleti bünyesinde çıkarılan Tehcir Kanunu ile devlet topraklarındaki Ermeni vatandaşların bölgeden uzaklaştırılması kararlaştırılmıştır. Bu karar çerçevesinde çok sayıda Ermeni ülke dışına tehcir edilmiştir. Bu işlem sırasında Ermenilerin soykırıma uğradığı konusu hala bütün önemli platformlarda tartışılan bir konu haline gelmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu