Okul

Birleşik Yapılı Kelime Nedir Örnekleri

İki farklı sözcüğün bir araya gelerek, yeni kelime ortaya çıkarmaları durumuna birleşik yapılı kelime adı verilmektedir. Kelime türetme yollarından en yaygın birleşik kelimeler, yapılarına göre farklı türlere ayrılmaktadır. Yapı bakımından birleşik kelimeler ortaya çıkaran birleşik kelimeler, tamlama ve anlamlarına göre türleri bulunmaktadır. Takısız ad tamlaması şeklinde olan bitişik kelimeler, iki farklı kelimenin ek almadan birleşmelerinden oluşur. Sıfat tamlaması şeklinde olanlar ise, bir kelime ile sıfat özelliği taşıyan kelimenin birleşmesinden oluşur. Bu gruba verilebilecek en güzel örnek, sivrisinek birleşik kelimesidir.

Birleşik Yapılı Kelimelere Örnekler
Anlamına göre birleşik yapılı kelimelerde bir araya gelen iki kelime de anlamı dışında kullanılır. Örneğin hanımeli kelimesi iki kelimenin de anlamları dışına kaymış özelliktedir. Anlamlarına göre türeyen birleşik kelimelerin bazısında ise bir kelime anlamı dışında kullanılırken, diğer kendi anlamını korur. Ateşböceği kelimesi bu suruma en uygun örnektir.

Birleşik kelimeler oluşum şekillerine göre bitişik ya da ayrı yazılabilirler. Birleşik yazılma çoğu zaman ses düşmesinden kaynaklanmaktadır. Kayın ve ana sözcüklerinin bir araya gelmesi ile kaynana kelimesi türer ve ayın sözcüğündeki ı harfi süs düşmesine uğrar. Birleşik yapılı kelimelerden ses yansıması oluşan kelimeler dilimizde sıklıkla kullanılır. Gırgır ve çıtçıt gibi kelimelerin ilk hecesinin tekrarlanması ile oluşur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu