Okul

Çarpık Kentleşme Nedir

Belli bir sınırlar içerisinde ilçe ve ilçe yerleşim yerlerinden büyük yerlere kent denir. İnsanların toplu olarak yaşamını sürdürdüğü kentleşme ile yaşamlarını sürdürmektedirler. Kent sınırları içerisinde yaşayan insanlar belli bir nüfus yoğunluğuna sahiplerdir.

Belirli bir bölgenin nüfusu ne kadar artarsa bölgedeki sorunlarda o kadar artar. İnsanların konut ihtiyaçları, altyapı ihtiyacı, sağlık, eğitim, hizmet gibi bir çok alanda gereksinimleri artacaktır. Çarpık kentleşmeye sebep olur. Yoğunluğun ihtiyacı karşılanmadığı takdirde çeşitli sorunlara sebep vermektedir.

İnsanların yaşam olanakları ve imkanlar doğrultusunda bir yerden başak yere göç etmeleri belli bir bölgenin düzenini bozar. İnsanların plansız olarak yerleşim kurmaları bölgedeki şehirleşmenin bozulmasına sebep olur. Yerleşim yerlerinin altyapı, üstyapı doğrultusunda düzenli olarak kurulması gerekmektedir. Geçmişten günümüze çarpık kentleşmeye örnekler vardır. Günümüzde daha yeni planlı yerleşme yapılırken daha önceden yaşananlar sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Ciddi ve büyük sorunların ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır. Yeniden planlanan yerleşim yerleri ulaşımı, yapılanmayı, büyümeyi ve kentleşmeyi sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu