Okul

Çoğulcu ve Çoğunlukçu Demokrasi Nedir

Çoğulcu demokrasi; Çoğunluğunun mutlak hakimiyete sahip olmadığı, azınlıkların kültürel ve siyasal olarak haklarının korunarak çoğunluk olma karar hakkını savunan yönetim anlayışıdır. İnsanlar kendilerine yakın olanları destekleyerek hakimiyet sağlarlar. 1961 yılında çoğulcu demokrasi anlayışı desteklenerek arttırılmıştır. Bu anlayışa göre temel haklara saygı gösterilmek zorunda kalınmıştır.

Çoğunlukçu demokrasi; Çoğunluğun demokrasi mutlak hakimiyet sağladığı ve kararların mutlak olduğudur. Çoğunlukçu demokrasi de alınacak kararların yasalar tarafından sınırlanır. Yasa değişikliğinde mutlak hakimiyetin fazlalığı gerekli görülür. 1924 ve 1982 yılında anayasa bu sisteme benzetilerek hazırlanmıştır. Çoğunlukçu demokrasi de halkın çoğunluğunun iradesine göre hakimiyet verilirdi. Mutlak bir yönetim hakkı tanınarak anayasa tarafından alınacak kararlar denetlenmekteydi. Anayasa’ya aykırı bir kanun onaya sunulduğunda itiraz edilerek yürürlüğü kaldırılabilirdi.

Türkiye Cumhuriyetin de çoğunlukçu demokrasi hakimiyet kurmuştur. Mutlak hakimiyet sahibi olan irade tarafından kararlar alınır ve TBMM tarafından oylamaya sunularak kabul edilebilir halde olurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu