Okul

Dini ve Milli Bayramlarımız Nelerdir

Ülkemizde milletçe ortak olan değerlerimiz aynı zamanda birlik beraberliğimizi sağlayan simgedir. Dini bayramlar, din açısından kutsal sayılır. Milli bayramlar millet olarak ülkemizin kurtuluş ve kuruluşu gibi önemli günlerdir. Bayramlarımız herkesin ortak sevinci olmaktadır.

Dini Bayramlar

Türk milleti İslam dinine bağlı olan millettir. Bayram zamanlarında akraba ziyaretleri yapılır, büyükler ziyaret edilir, küçükler sevilir, insanlar arası yardımlaşma ve dayanışma en üst seviyeye gelir. Dinen iki bayramımız vardır bunlar Ramazan bayramı ve Kurban bayramıdır.

Ramazan Bayramı: Ramazan ayının hemen ardından başlar. Ramazan ayı boyunca oruçlar tutulduktan sonra ibadetler yapılır. Bayram 3 gün boyunca devam eder. Oruç tutarak kazanılan sevaplar bayramla birlikte kutlanır. Allah rızası için tutulan oruçlar yerine getirilmiş olur. Her yaştan insanın katıldığı bu bayramlar sevgi, saygı ve coşku ile karşılanır. Küskün insanlar bir araya gelir, kırgınlar barışır, büyüklere ziyaretler yapılır. İkramlar sunularak tüm İslam aleminde mutluluk görülür.

Kurban Bayramı: Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i Allah’a kurban olarak atamak istemesiyle başlamıştır. Allah’ın Hz. İbrahim’e koş göndermesiyle başladı. O günden itibaren her yıl düzenli olarak Kurban bayramı yapılmaktadır. Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. Gününde başlar. Miladi takvime göre her yıl geriye kaymaktadır. Allah rızası için kurbanlar kesilir, insanlar birbirlerine destek olur ikram eder. Her eve yiyecek girer karınlar doyar insanlar birbirlerine saygı duyar.

Milli Bayramlar

Yurdumuz işgal altındayken kahraman Türk insanları bağımsızlık için mücadele etmiştir. Cumhuriyet kurulana kadar bir çok süreçten geçmiş. Kaderimizi değiştirecek kararlar alınmış, insanlığa yol gösterilmiştir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: Devletimizin yeni yönetim biçiminin Cumhuriyet olarak ilan edildiği gündür. Egemenlik kayıtsız şartsız milletin olmuş, Türk halkı seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: Ankara’da meclisin toplandığı gün ve Anadolu mücadelesinin başladığıdır. Atatürk, bu günü ülkenin gelecekte olan sahipleri olan çocuklara armağan etmiştir.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı: Atatürk’ün Anadolu topraklarına ilk adımı attığı gündür. Bu günde Atatürk milli mücadeleyi başlatmıştır. 19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk Samsun’a ayak basmıştır.

30 Ağustos Zafer Bayramı: Kurtuluş savaşında Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın kazanıldığı gündür. Zafer bayramı olarak ilan edilmiştir. Ülkemiz düşman işgalinden kurtulmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu