Okul

Türkiye’deki Denizlerin İsimleri ve Özellikleri

Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olması denizcilik alanında oldukça gelişmişliğini göstermektedir. Kuzeyimizde Karadeniz, Batımızda Marmara ve Ege Denizi, Güneyimizde Akdeniz yer almaktadır. Doğu sınırımız kara olduğundan ülkemiz yarımada konumunda bulunmaktadır.

Karadeniz Özellikleri
Yüksek miktarda su taşıyan akarsularla beslenen ve bol yağış alan bölgede olmasından dolayı yıl boyunca su seviyesi yüksek seyreder. Bulunduğu konum bakımından su seviyeleri düşüktür. Derinlerinde kükürtlü hidrojen gazının bulunması, derinlerde deniz canlılarının yaşamını engeller. Tuzluluk oranı %18’dir. Tuzluluk oranındaki düşüklüğün sebebi Karadeniz’den Marmara denizine olan akıntıdan dolayıdır.

Marmara Denizinin Özellikleri
Karadeniz ve Ege Denizini birbirine bağlar. Karadeniz’den gelen akıntı nedeniyle tuzluluk oranı %23’dür. Marmara denizinden akıntı Ege denizine doğru devam etmektedir.

Ege Denizinin Özellikleri
Tuzluluk oranı kuzey tarafında %33, güneye doğru %37’yi bulmaktadır. Marmara denizinden alt akıntıyla gelen tuzlar Ege denizinde yoğunlaşarak Akdeniz’e doğru akar. Akdeniz’in tuzlu suları Ege denizi ile karışarak tuz oranını yükseltmektedir.

Akdeniz’in Özellikleri
Konumu bakımından sıcaklık derecesi en fazla olan denizimizdir. Tuzluluk oranı %36 – %39 arasında değişkenlik göstermektedir. Sıcaklık bakımından diğerlerine göre fazla olması buharlaşma ve tuz oranını da arttırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu