Okul

Dinimizce Yapılması Yasaklanmış İş ve Davranışlar Nelerdir

İnsanlar yaşamlarını şekillendirirken çevresel, dini, sosyal etkilere bakarak yapar. İnançlarını oluşturan dinlerin yasakladıkları, izin verdikleri, hareket etmeleri gerektiği kurallar mevcuttur. İnsanlar ise hayatlarını bu kurallar doğrultusunda şekillendirerek devam etmektedir. Allah, insanlara Kur’an-ı Kerim’i göndermiş bu kurallara uyması gerektiğini belirtmiştir. İnsanların bilmediği bir çok konuya açıklık getiren kutsal kitabımız olmuştur. Bazı davranışlar dinimizce helal sayılarak sevap kazandırırken bazıları haram kılınarak günah sayılmıştır. İnsanların bazı davranışlardan uzak durarak hayırlı kurallardan olmaları mümkündür.

İslam dininde en hassas noktalardan biri kul hakkına geçilmemesidir. Kul hakkı haram olduğu gibi günahında büyüklerindendir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed aracılığıyla bizlere iletilen yasaklara uymamız gerekir. Bir günah işlendiği zaman tövbe ederek onu tekrar yapmamalıyız. Dinimizce yasaklanmış davranışlardan bir diğeri ise hırsızlıktır. Sahip olmadığımız başkasının malını çalarak onların hakkına girmektir. Birini zarara uğratacak şekilde sahteciliğin yanı sıra kötü davranışlar affedilmez.

Kul hakkı ve hırsızlığın yanı sıra yasaklanan davranışlar içki içmek, kumar oynamak, zina yapmak, yalan söylemek, bir canlının yaşamına son vermek gibi davranışlar vardır. Bu davranışlar uzak durulması manevi olarak ruhumuzu temizler. Allah’ın varlığını ve yüceliğini unutmadan davranışlarımızı ona göre hazırlamalıyız. Hayırlı kullardan olmak istiyorsak eğer yasaklardan uzak durmalı günaha girmemeliyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu