Okul

Donma ve Kaynama Noktası Nedir

Maddeler yapı bakımından ısı alışverişi sırasında hal değiştirirler. Donma ve kaynama noktası fen biliminde önemli yer tutmaktadır. Her maddenin donma ve kaynama noktası farklılık gösterir. Günlük hayatımızda iki olayla sık sık karşılaşırız. Evimizde, dışarıda, iş yerinde ve her yerde olaya rastlamamız mümkündür.

Donma noktası; Sıvı bir maddenin ısı kaybına uğraması sonucunda soğumaya başlar ve donarak katılaşır. Donmaya başlayan maddelerde ısı kaybı görülür. Bu olayın gerçekleşmesine “donma noktası” denir. Her maddenin içindeki karışımlar ve yoğunluk bakımından donma noktası farklıdır. Örneğin buzluğa koyduğumuz suyun bir müddet sonra ısı alarak donmaya başladığını görmemiz mümkündür.

Kaynama noktası; ısı alan bir maddenin sıvı halden gaz hale dönüşmesidir. Sıvı bir madde ısı aldığı zaman gaz hale dönüşerek buharlaşma olur. Sıcaklık alan maddelerin kaynama noktaları birbirinden farklıdır. Sıvıların gaz haline geçmesindeki aşamaya “kaynama noktası” denir. Örneğin çay yaparken demlikteki suyun kaynama noktasına ulaşmasıyla birlikte buharlar çıkarak gaz hale dönüşür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu