Okul

Duyular Arası Aktarma Nedir Örnekler

Dilimiz oldukça güzel ve geniş anlamlara sahiptir. Bazı duyular kelimeler ile ifade edilir, bazen duyular arası aktarmalar yapılır. Benzetme ve yakınlıkları vardır. Bir kelimenin kullanımı anlamına göre farklı duyuyu ifade edebilir. Sanatsal söyleşilerde sıkça kullanılan durumdur. Sözün gücünü arttırmak için duyular arası aktarmalara rastlarız.

Dilimizde tatlı kelimesini tatma duyusu olan dilimiz ile algılarız. Doğrudan tatma duyusu ile ilgilidir. Farklı bir cümle yapısında kullandığımızda anlamı değişir. “Çok tatlı yüzün var.” cümlesinde “tatlı” kelimesi yüz güzelliğini anlatmak için kullanılmıştır. Tatma duyusu değişerek görme duyusuna aktarılmıştır. Kelimeler ifade ettikleri duyular dışında farklı duyuların daha iyi anlatımı için kullanılabilir.

Örnekler:
Sınıf arkadaşlarım bir süredir soğuk davranıyorlar.
Kadife sesiyle bizi adeta büyüledi.
Derin bakışları ile hepimizi etkiledi.
Sert sözleri içimizi yaraladı.
Tatlı bakışları ile gönüllere taht kurdu.
Sıcak renkleri her zaman sevmişimdir.
Çok sığ düşüncelerin var.
Etrafımızdaki insanların tatlı tebessümleri oldukça etkili.
Dolabı açınca etrafa ekşi koku yayıldı.

Örneklerde duyularımıza değinilmiştir. “dokunma, tatma, işitme, koklama, görme” duyularımız anlatılmış. Genellikle tatma ve görme duyuları ön plana çıkmıştır. Tüm duyular için örnekler verilebilir. Günlük hayatımızda farkında olmadan duyular arası aktarma yaparız. İnsanlar konuşmasında sık sık tatma ve görme duyuları arasında aktarma yapar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu