Okul

Edebi Metinlerde Bakış Açıları

Edebi metinler üç farklı bakış açısı ile kendisini gösterir. Bakış açılarına göre etkili şekilde kendilerini göstermektedir.

İlahı bakış açısı: Edebi metinlerde sıkça aranan bakış açısıdır. Yazarların geniş anlatım biçimleri olur. Öykülerde tanrı ve ilahi güçleri hayal güçlerince geniş anlamda kaleme alabilirler. Yazar tanrıyı daha önce kafasında belirlenmiş, kahramanların hislerine yer vererek anlatır. İçinden geçen düşünceleri eserlerine etkileyerek etkili bir iletişim yolu oluştururlar. Öykünün anlatım zamanla yavaşlar, zamanla hızlanmaktadır.

Kahraman bakış açısı: Öykü kahramanın gözünden görülerek anlatılır. Kahraman yerinde bir tanık ve gözlemci olmuş gibi düşünülerek karar verilir. Öykünün anlatımları gözlemlerle sınırlı olarak ortaya çıkar. İnandırıcı bir şekilde kahramanın yaşamı, ilerlemeleri gözlemlenir.

Gözlemci bakış açısı: Nesnel anlatım olarak anlatıcı olayları dışarıdan gözlemlediği kadar anlatır. İzlenimci sözü vererek bakış açısı gösterir. Olaylara ve olgulara sadece müşahede etmekle kalır. Dışarıdan gördüğü ve tarafsız duruşları ile gözlemler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu