Okul

Elektrik Nerede Üretilir

Elektrik, yaşantımız için son derece gerekli bir ihtiyaçtır. Elektriğin depolanma özelliği yoktur. Bu sebeple üretildiği andan itibaren kullanım alanlarına aktarılması gerekir. Dünyada elektrik ve elektronik üretimi için kullanılan birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerden daha çok kullanılan yakıt farklıdır. Elektrik, Hidroelektrik Santraller, Termik Santraller, Nükleer Santraller, Rüzgâr Türbinleri, Dalga Jeneratörleri ve Fotovoltaik Dönüşüm ile üretilir. Elektriğin üretilmesi için çok fazla yol vardır. Hidroelektrik Santrallerde yüksek noktadan bir çarka düşen su, dönme hareketine sebep olur. Bu hareket elektrik üreten bir alternatöre iletilir. Bu sayede elektrik üretimi sağlanmış olur. Termik santrallerde elektrik enerjisi tekrar, dönen bir çark ile üretilir. Diğer santraller de birbirinden farklı yönde elektrik üretimini sağlar. Önemli olan elektriği boşa harcamamak ve üretildiği andan itibaren kullanıma geçirmektir.

Elektrik Önemli Midir?

İnsanlar tarafından en çok kullanılan enerji türlerinden biri elektrik bununla birlikte birçok elektronik eşya ve aletler de elektrik sayesinde kullanılmaktadır. İnsanın hayatını kolaylaştıran pek çok eşya elektrik enerjisi yardımıyla çalışır. Ulaşım, tarım, iletişim ve birçok alanda insanlara yardımcı olur. Bu yüzden elektrik ve elektronik insanlar için ciddi derecede önemlidir.

Elektriği Kim Buldu?

Elektrik bir enerjidir ve doğada zaten kendiliğinden bulunur. Bu sebeple icat edilmemiş, keşfedilmiştir. Elektriğin keşfiyle birlikte elektronik alanında birçok gelişmeler yaşanmıştır. Elektriğin keşfi iki bin yıldan da eskisine dayanmaktadır. M.Ö 600 yıllarında Thales kürküne sürttüğü bir kehribarda çekim meydana geldiğini fark etmiştir. Thales, statik elektriği keşfetmiştir. Bunun yanında 1930 yıllarında arkeologlar ve araştırmacılar Roma kentlerinde bakır tabaka kaplar bulmuşlar. Arkeologlara göre bunlar eski tip, ışık üretmek için kullanılmış pillerdi. Bu yüzden elektriğin keşfini ilk bulan insan olarak bir isim vermek zordur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu