Okul

Fosillerin İncelenmesi Ne İşe Yarar

Fosil, ölmüş canlıların kalıntılarıdır. Ölü canlıların dokularının, kemiklerinin bazı özellikleri sayesinde toprak altında uzun yıllar kalarak günümüzde ortaya çıkarılması fosilleri oluşturur. Fosiller genel olarak tortul kayaçlarda ortaya çıkarılır. Ayrıca denizlerde veya okyanuslar da yaşayan canlıların ölmesi sonucu dokuları veya kemikleri toprak altına çöker ve uzun yıllar boyu toprağın altında kalması fosilleri oluşturur.

Sudaki veya karadaki fosillerin incelenmesi, eskiden yaşamış olan birçok canlının ortaya çıkmasına veya günümüzdeki canlıların atalarına ulaşmamızı sağlar. Eski zamanda yaşamış olan canlıların morfolojik, biyolojik, fizyolojik, genetik özelliklerinin ortaya çıkmasını sağlar. Bunun ile birlikte yaşadığımız dünyanın yaşını, doğal durumunu ve geleceğimizi tahmin etmemizi ve anlamamızı sağlar. Fosillerin araştırılıp incelenmesi deneysel sonuçların artmasına ve yaşadığımız dünyanın oluşumundan günümüze kadar zamanla aktarılan sürede neler yaşandığını anlamamıza yardımcı olur.

Fosilleri inceleyen ve araştıran kimseler genellikle bu işte eğitim almış ve pek çok insanın saygınlığını kazanmış insanlardır. Bu insanlara Paleontoloji ( taşılbilim) uzmanı denmektedir, bu insanlar fosilleri kullanarak dünyada hayatın tarihini yazmak amacı ile yola çıkmış bilim adamlarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu