Okul

Fotosentez Nedir? Nasıl Gerçekleşir

Fotosentez olayı bitkilerde görülür. Bitkiler ihtiyacı olan besini karşılayabilmeleri için fotosentez yaparlar. Yapraklarında bulunan aynı zamanda yeşil rengi veren klorofil maddesi güneş enerjisini kullanarak karbon dioksit ve suyu oksijen, basit şerlere dönüştürür. Basit şekerler bitki içinde değişerek, açığa oksijen çıkar havaya verir. Bitkilerin yaptığı bu işe fotosentez denir. Bitkiler hem besin ihtiyaçlarını karşılarlar hem de diğer canlılar için gerekli olan oksijeni sağlarlar. Bitkiler için beslenmenin yolu fotosentez yapmaktır.

Fotosentez, bitkileri diğer canlılar ayıran en önemli özelliklerden biridir. Yapraklarında “klorofil” adı verilen yeşil pigmentler bulunan tüm bitkiler fotosentez gerçekleştirir. Klorofil adlı madde bitkilerin fotosentez olayında çok önemli yere sahiptir. Eğer bitkilerde klorofil olmasaydı fotosentez yapamadıkları gibi ihtiyacı olan besine sahip olamazlardı. Oksijen olmadığından dünyadaki canlı yaşamı da son bulurdu.

Fotosentez Formülü
Güneş Enerjisi + Karbondioksit + Su = Glikoz (şeker)

Bitkiler fotosentez gerçekleştirmesinde ihtiyacı olan Güneş Enerjisi, Karbondioksit ve Su’dur. Bitkiler fotosentezi gerçekleştirerek Glikoz elde ederler. Fotosentez olayı görüldüğü üzere sadece bitkiler için önemli değil, tüm canlılar yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gereklidir. Soluduğumuz oksijen (hava) doğrudan bitkilerin fotosentez yapmalarına bağlıdır. Evrende her şey belirli bir düzene sahip olduğu gibi bitkiler içinde öyledir. Bitkiler olmasaydı eğer oksijen olmayacağı gibi dünyamız diğer gezegenlerden farksız olurdu. Bitkilerin fotosentez yaparak büyüme göstermeleri daha sağlıklı yaşama kavuşmamızdır.

fotosentez 1

Fotosentezin Önemi
Fotosentez güneşten gelen ışığın bitkiler tarafından emilerek işleme girmesiyle gerçekleşir. Bitkiler besin zincirinin ilk halkasında yer alırlar. Doğadaki tüm canlılar bitkilerden yararlanarak beslenme ihtiyaçlarını karşılar. Diğer canlıların olabilmesi için bitkilerin fotosentez yapmaları gerekir. Bitkilerin fotosentezi atmosferdeki CO2 ve O2 değerlerini dengeler. Fotosentez her yeşil bitkinin fabrika gibi oksijen üretmesidir. Örneğin Amazonlar dünyanın ciğerleri kabul edilmektedir. Yüzlerce kilometre karelik alan yemyeşildir. Balta girmemiş ormanlarda ortaya çıkan oksijen tüm canlıları ilgilendirmektedir.

Fotosentezin Hızını Etkileyen Faktörler
Işık enerjisi
Klorofil içerme hızı
Karbondioksit ve oksijen
CO2 miktarı
Ho ve ışık hızı
Kimyasal tepkime gücü
Güneş enerjisi
Oksijen ve karbon miktarı
Lamba veya ampulden gelen ışık hızı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu