Okul

İlmiye Sınıfı Üyeleri

Osmanlı devletinin yönetiminde eğitim, yargı, fetva, diyanet gibi işlerin yürütülmesi ilmiye sınıfı adı altında yapılmaktadır. İlmiye sınıfına mensup olan Şeyhülislam, kazasker, kadı, müderris gibi kişilerdir. Bu kişiler ülke yönetiminde alt kademeler ile ilgilenmektedir.

Ehl-i şer; Devlette adalet, eğitim, yargı görevlerini yerine getiren zümredir.
Tedris (Öğretim): Muallim ve müderris mensubu olan kişilerin ilgilendiği işlerdir.
Kaza (Yargı): Şeriat esas kurallarına yönelik karar verme işlevleri yürütülür.
İfta: Müftü, kazasker ve şeyhülislam gibi görevlilerin konuların şeriata uygun olup olmadığı konusunda fetva verme halkı da bu konularda birlik beraberlik sağlanmaktadır.

Osmanlı devletinin yönetimi bölümlere ayrılır, ilmiye sınıfı devlet için önemli organlardan olup kontrolleri Tedris, Kaza ve İfta tarafından sağlanmaktadır.

İlmiye sınıfı Osmanlı devletinde II. Mehmet döneminde oluşturulmuştur. Yöneticiler tarafından bilimsel araştırma ve çocukların iyi mevkilere gelmesi adına yapılmıştır. Aile üyeleri atanarak yönetimde söz hakkı sahibi olmuşlardır. İlmiye sınıfı yapılan bütün reformlara karşı çıkması sonucunda bilim ve hukuktan uzaklaşmıştır. 18. yüzyılda oldukça zorlu dönem kabul edilerek ilmiye sınıfının etkisi azalmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu