Okul

İşitme Nasıl Gerçekleşir

Dalga dalga yayılan ses, titreşimler şeklinde serbest olarak dolaşmaya başlar. Kulağın yapısı sayesinde, bu ses dalgalarını titreşimler şeklinde algılanması ve beyinde çözülerek anlamlandırılması şeklinde duyma yani işitme işlevi gerçekleşmektedir.

Her ne kadar duyma organı kulak olarak kabul ediliyor olsa da duymanın gerçekleşmesi için vücudun pek çok bölümüne iş düşmektedir.

Kulağın Bölümleri
İnsan kafasının, iki yanında bulunan ve dışarıdan bakıldığında rahatlıkla görülebilen kısma, dış kulak denir. Dış kulak ve iç kulağı birbirine bağlayan, köprü görevi yapan kısma, orta kulak denir ve dış etkilere çok açık ve hassas olduğundan, iyi korunması gerekir. İç kulak ise, tamamen kafatasının içinde kalan, dış etkilere kısmen kapalı bir alandır ve duyma işlevinin sonuçlandığı bölümdür.

Kulak Bölümlerini Oluşturan Birimler
Dış kulağın, dışarıdan bakıldığında görünen kısmında kulak kepçesi vardır. Kulak yolu, dışarıya açıktır ve ses dalgalarını yakalayarak, dış kulağın bitimindeki kulak zarına iletir. Kulak zarı ses dalgalarını, titreşimler şeklinde çekiç, örs ve üzengiye iletir. İletilen titreşimler, oval pencere ile östaki borusuna, oradan da salyangoza iletilir. Salyangoz, işitme sinirlerine ilettiği ses titreşimlerinin, beyin tarafından algılanmasında, çok önemli bir role sahiptir. Beyinde anlamlandırılan ses titreşimleri, işitme olarak sonuçlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu