Okul

İslamiyet Öncesi Türklerin Ekonomik Hayatı

İslamiyet döneminden önce Türklerin yaşamı göçebe şekilde devam ediyordu. Belirli bir yerde yaşamayarak ülke içersinde göç ederek hayatlarına devam ederlerdi. Otlak alanların olduğu yerlerde uzun zaman boyunca yaşarlardı. Kuruyan ve yetmeyen otlardan dolayı hayvanlar için yeni alanlar aranmaya başlanmıştır. Besicilik ve tarımcılık alanında Türkler geçimlerini sağlayarak ticaretten uzak olmuşlardır. Hayvanların ihtiyaçları doğrultusunda sağlanarak toprakta mahsul varsa hasat zamanına kadar burada kalırlardı.

Göçebe yaşamın etkisi genelde hayvancılıktan dolayı oluyordu. Türklerin göç ettiği yerler kurak ve hayvanlar için uygun değilse burada yaşamazlardı. Sulak ve tarımsal alanlarda yaşamlarına devam etmiştir. Hayvancılığa önem verdiklerinden dolayı atçılıkta oldukça iyilerdir. Otlak alanlar önemli olup tarım alanları ikinci planda kalıyordu. Hayvanlarının ihtiyaçlarını giderdiklerinden dolayı ekonomik bakımdan çalışmalarını sağlıyorlar. Ekonomilerinde ek olarak yapılanlar balıkçılık,ticaret, avcılık, tarımcılık ile yaşamlarını sağlamıştır. Küçük miktarda dokumacılıkta Türkler için önem yer alarak elbise, giyim bakımından giyecekler yapmıştır.

Türkler at binme konusunda oldukça geliştiklerinden dolayı savaşlara atları ile giderdi. At üstünde yiyip içmiş olmaları onların savaşçı olmalarını sağlamıştır. Hayvanlarının toplanması ve göçlerde atlara gerek duyarlardı. Türk atasözlerinden birisi at, avrat ve silah kutsal olarak kabul edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu