Hayvanlar Alemi

Kirpi Nasıl Bir Hayvandır

Erinaceus denilen kirpi, kirpigiller familyasındandır. Böcekçil ve gececil olan memeli bir hayvan türüdür. Kirpinin boyu ortalama olarak 30 cm’dir. Ağırlığı ise hem cinsiyetine, hem yaşadığı koşullara hem de yaşına bağlı olarak değişse de ortalama olarak 500 gram ile 1200 gram arasındadır. Kirpinin en önemli özelliği, gövdesinin üzerinde yer alan 2 cm ile 2,5 cm uzunluğunda kırçıl dikenlerinin olmasıdır.

Bu kırçıl dikenleri ile herhangi bir tehlike anında kendini korumaktadırlar. Bu anlarda top şekline bürünen kirpiler, dikenlerini daha sivri tutarak zarar verebilecek kişilere karşı kendilerini korumaktadır. Bazı türler ise, yine tehlike anında bu dikenlerden karşısındakine fırlatmaktadır.

Kirpilerin Özellikleri Nelerdir

Kirpiler ortalama olarak 18 yıl yaşayabilmektedir. Kirpilerin önemli özelliklerinden biri de, rakımı fazla olmayan yerlerde yaşamalarıdır. Ilıman iklimleri seven kirpiler, aşırı soğuk havalarda kış uykusuna yatarken aşırı sıcak havalarda ya da çöllerde yaz uykusuna yatmaktadırlar. Kirpilerin tamamı hem koşabilir hem yüzebilir hem de tırmanabilirler. Çok çalılı ormanlardan başlayarak büyük bahçe ya da parklara kadar her türlü yerde yaşayabilen kirpiler, nemli yerleri daha çok severler. Kirpilerin geneli toprakların içine açtıkları tüneller ile kayaların kovuklarında yaşamaktadırlar.

Çoğunlukla Avrupa ile Asya’da görülen kirpiler, Türkiye’de de her yerde görülebilmektedir. Yuvalarını genel olarak toprak altına yapan kirpiler, yaprak ya da yosunlar ile yuvaların içini doldurmaktadır. Yuvalarına ise iki tane çıkış için delik koymaktadır. Yuvalarına taşıdıkları yapraklar için ise dikenlerini kullanmaktadırlar. Beğenip taşımak istedikleri yaprakların üzerine ters bir şekilde yatarlar ve yaprakların dikenlerine batmalarını sağlarlar. Bu şekilde aldıkları yaprakları yuvalarına taşırlar. Yazın ve kışın kullanmak üzere iki ayrı yuva yaparlar. Kirpilerin hamilelikleri 5 – 6 hafta sürmektedir. Her doğumda ise 3 – 8 arasında yavru doğururlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu