Okul

Demokratik Toplumlarda Kararlar Nasıl Alınır

Demokratik toplumlarda eşitlik, hürriyet, kuvvetler ayrılığı ilkeleri vardır. Demokrasinin temelini oluşturan bu ilkeler toplumsal düzeni de sağlar. Demokrasi, halkın kendi iradesince kullandığı seçme ve seçilme hakkı doğrultusunda olmaktadır. Halk ile idareci arasındaki bağ demokrasi sayesinde çalışır. Demokratik toplumlarda seçilen temsilciler halkı çeşitli yerlerde temsil eder.

Halkın iradesi doğrultusunda seçilen vekiller TBMM’de temsilen görev alırlar. Halkın sesi olarak mecliste temsilcilik görevini üstlenir. Meclis yeterli çoğunluğu aldığı takdirde yasa, tasarı, kanun kabul edilerek, Cumhurbaşkanının onayına sunulur. Belli bir inceleme süresi vardır gerekirse veto ederek tekrar düzenlenmesi için meclise gönderilebilir.

Demokratik bir ülkede referandum düzenlenir. Halka seçme hakkı sunularak olası değişiklikler halkın iradesine bırakılır. Halk ortak çalışmayla birlikte yasama, yürütme, hürriyet haklarını belli kişilere verir. Tanınan yetkiler sayesinde ülkenin geleceği belirlenerek yönetimdeki kişiler seçilir. Oy birliği ve oy çokluğu olması durumunda demokratik toplum örneği sağlanır. Demokrasi devamlı gelişme gösterir, ne kadar doğru oylama yapılırsa o kadar sağlıklı demokrasi üzerine kurulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu