Okul

Kompozisyon Giriş Gelişme Sonuç Nasıl Yazılır

Kompozisyon yazacaksınız ama giriş, gelişme sonuç bölümleri hakkında bilginiz yoksa örneklerle bunları kavrayabilirsiniz. İlk kompozisyon denilince kararsız kalmamalısınız, dilerseniz herkesin yazabileceğini öğrenebilirsiniz. Üç ve daha fazla paragraftan oluşabilir.

Belirli bir konuyu örnek alalım, konumuz “hayvan sevgisi” olsun.

Giriş: Hayvan sevgisi ile ilgili yazılacak olan konu hakkında bilgi verilir. Başlangıç yani kısaca özet verilerek insanlar okuyacakları gelişme ve sonuç bölümlerini az çok anlamış olur.

Gelişme: Hayvan sevgisi ile anlatılmak istenilen her şey burada anlatılır. Geniş anlamda bilgi verilerek giriş ve sonuç bölümünden daha uzundur. Kompozisyonun ana merkezi olduğunu unutmadan kendi yorumlarımızı eklemeden (gidelim, geleceksin) yazılması gerekir. En önemli bölümünde hayvanların canlı olduklarından, önemlerini ve yaşama haklarına sahip oldukları anlatılabilir.

Sonuç: Anlatılanların hepsini birkaç cümlede toparlanır. Kişi anlatılanları yorumlamak istediği vakit sonuç bölümü yeterli olmalıdır. Gelişme bölümünde yazılanlarda son noktada sonuca bağlanır, insanlara nasihat öğüt veren sözler de eklenebilir. Sonuç bölümü diğer bölümlerden daha kısa olarak dile getirilir. Anlatılmak istenilenler buraya anlatılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu