Laiklik İlkesinin Türk Toplumuna Sağladığı Faydalar
Atatürk’ün getirdiği laiklik ilkesi toplumu düzenleyen ilkelerden olmuştur. Din ve mezhep farklılıkları devlet yönetiminde ortadan kalkarak dinlerin kardeşliği ortaya çıkmıştır. Hukuk ve yönetim sistemlerinde düzenlemeler bu sayede planlanmış olmuştur. Toplum hayatında din, inanç, saygı, hoşgörünün gelişerek dinler arasında bağlar kurulmuştur. Toplumsal hayatın dine, mezheplere saygılı ve hoşgörü olmaları sağlanmıştır.
Laiklik beraberinde çağdaşlaşmayı getirerek insanların birbirlerine saygılı olmalarını sağlamıştır. Din ve vicdan özügrlüğü sağlanmıştır. Devletin laik olması dinlere eşit şekilde yaklaşarak, kendi yönetiminde dinden uzaklaşmaktadır. Ülke sınırları içerisinde bulunan azınlıkların hakları korunmuş olur. Laikliğin kabulü beraberinde bilimi, gerçeği, özgürlüğü, devleti ve yönetimi dayatan sistemin oluşmasını sağlamıştır.
Toplum içinde din ve mezhep ayrılıkları ön plana çıkmayarak toplumsal sorunların oluşmasını önlemiştir. Devlet laik olmasaydı eğer insanlar birbirlerine düşerlerdi. Yapacakları hatalardan dolayı din kurallarına göre yargılanarak cezalandırılmış olunurdu. Atatürk bunları görerek laiklik ilkesinin devlet yönetiminde olması gerektiğini görmüştür. Toplumsal yönetimin doğru şekilde sağlanabilmesi için gerekli olmuştur.