Okul

Lityum Nedir? Nerelerde Kullanılır

Lityum, periyodik cetvelde 1. Grup alkali metalleri içerisinde yer alan atom numarası 3, sembolü Li ile gösterilen elementtir. Doğada saf halde bulunmaz, maden halinde bulunan lityum işlenerek elde edilir. Yumuşak ve gümüşe benzeyen rengi ile anlaşılır. Hava ile temas etmesi sonucunda gri rengi alır. Lityumu daha çok telefon ve taşınabilir bilgisayarlarınızda duymuş olacaksınız. Lityumdan elde edilen piller içinde fazladan enerji barındırır. Diğer pil türlerine göre çok daha dayanıklı ve şarj edilmiştir.

Johan August Arfwedson tarafından 1817 yılında keşfedildi. Mineralin ateşe atıldığında alevlendiği görülmüştür. İngiliz kimyager elementi analiz edip araştırmıştır. Alkali ve hafif sodyuma benzer olduğunu keşfetmiştir.

lityum

Lityum Nerelerde Kullanılır

İlaç sanayisinde lityum elementi kullanılmaktadır. İlaçların içindekileri okuduğunuzda lityum yer aldığını görebilirsiniz. Lityum içeren ilaçlarında yan etkileri vardır. Kişiler üzerinde depresyon, kilo alma, yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve gastrik sorunlara yol açmaktadır. Uzun süre lityum alan birinin böbreklerinin çalışması etkilenerek daha sık idrara çıkar.

Lityum en çok cam, seramik, porselen sanayisinde kullanılır. Kullanılan malzemelere göre değişiklik gösterir. Uygun vizkozite ve erime ısısının düşmesi seramik üretiminde kullanılır. Düşük maliyetle piroseramik sağlanır. Lityum metalürji endüstrisinde kullanılması için çalışmalar yapılmaktadır. Tıp alanında ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılır. Hidrojen gazı elde edilmesinde, hidrolik motor yağında, gres üretiminde, lityum klorür ve bromür soğutma sistemlerinde kendine yer bulmuştur.

Lityum sadece doğada bulunan kimyasal element değildir. Yediğimiz içtiğimiz her şeyin içinde az miktarda da lityum bulunur. Kahvaltı da ve yemeklerde maden suyu, süt, yumurta, zeytin, inek ciğeri, patlıcan, pırasa, kereviz, marul, sebze çeşitleri, patates, domates, portakal ve deniz mahsullerinde lityum bulunur. Yaşamımızı devam ettirirken dışarıdan bol miktarda lityum almaktayız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu