Okul

Mide Nedir? Görevleri Nelerdir

Mide, omurgalı canlılarda sindirim sisteminin başlangıç noktasıdır. Midemiz sol göğsümüzün alt kısmında yemek borusu ile onikiparmak bağırsağımız arasındadır. Sol böbreğimizin önünde bulunur. Sindirim sisteminin en önemli parçasıdır.

Mide dört bölümden oluşur. Yemek borusu, mide girişi, mide gövdesi, giriş kısmından oluşur. Mide duvarı katmanlardan meydana gelmiştir. Asit, enim ve mukoza örtüsü içeren hücreler, kas katmanları ve karın zarı bulunur. Kaslar gıdayı bağırsağa yollamak için kasılırlar.

Midenin görevleri
Mide sindirim sisteminin en önemli parçasıdır. Yediğimiz yiyecek ve içecekler yemek borusundan doğrudan midemize ulaşır. Mide tarafından sindirme işlemine başlanır. Enzimler yardımıyla kimyasal sindirim midemizde başlar. Mide içindeki asit sindirim sisteminde parçalama görevini üstlenir. Midenin asitten olumsuz etkilenmemesi için midemizin içinde sümüksü tabaka vardır. Asit midemize zarar vermeden sindirim işleminde görev yapar. Midemiz kasılma hareketi ile yiyecekleri sıkıştırır. Kimyasal çalışma salgılanan asitlerle alakalıdır.

Mide hastalıkları
Midemiz kendisini sürekli yenilemesine rağmen çeşitli mide hastalıklarına da yol açar. Hazımsızlık, ağrı ve şişlik gibi durumlarda mide kanserine rastlanabilir. Erkeklerde sıklıkla karşılaşılan hastalıklardan biridir. Mide çepherin de oluşan yaraya ülser denir. Aşırı yemek yem sonucunda midenin genişlemesi ve eski gücünü kaybetmesine yol açar.

mide

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu