Okul

Milli Marş Nedir

Milli marş, ulusun tarihi boyunca yaşadığı zorlukları, bağımsızlığını, gücünü, yurt sevgisini, çağdaşlığını, yurtseverliğini, halkın ülkesine olan bağımlılığı, yaşanan zulümleri ve zorlukları anlatan sözlü eserdir. Her ülkenin milli marşı kendisine özgüdür. Şairler tarafından kaleme alınan marşlar dizelerden oluşur. Müzik eşliğinde seslendirilir.

Milli marşlar o ülkenin geçmişini anlatır. İlk çağlardan itibaren günümüze kadar toplumların kendisine özgü marşları olmuştur. Kendi ulusları hakkında bilgi verirler. İhtişamını ve gücünü göstererek düşmanlarını korkuturlar.

Milli marşlar bir çok yerde seslendirilir. Kurumlarda haftaya başlangıç ve haftanın bitişinde. Spor etkinliklerinde çalınır. Olimpiyat oyunlarında ve çeşitli mücadelelerde. Spor müsabakalarında takımların temsil ettiği ülkelerin marşları okunur. Pazartesi ders başlamadan önce ve Cuma günü ders bittikten sonra. Radyo ve televizyon üst kurulu yayına başlamadan önce okunur. Tiyatro oyunlarında ve sinemalarda dahi okunmaktadır. Devlet büyükleri ağırlanırken ülkelerinin marşları çalınarak seslendirilir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin milli marşı Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınmış olup İstiklal Marşı adı altında kabul görmüştür. Kabul ediliş zamanı 12 Mart 1921 yılında gerçekleşmiştir. İstiklal marşımız 1880-1958 yılları arasında yaşayan Osman Zeki Üngür tarafından da bestelenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu