Okul

Nezaket Kuralları

Dünya üzerinde en çok kullanılan kelime “teşekkür ederim” olduğunu biliyor musunuz? İnsanların birlikte nezaket kuralları içerisinde yaşaması için birbirlerine karşı daima anlayışlı ve güler yüzlü olmalılardır.

Nerede, nasıl, hangi şartlarda teşekkür edeceğimizi bilirsek nezaket kurallarını da biliriz. İnsanların güzel cevap aldığımız durumda nezaket kurallarının da farkına varırız. Çevremizde güzel davranışların karşılığında teşekkür alabiliriz. İnsanlara yardımcı olan, onların işlerini kolaylaştırarak yol gösteren davranışların hepsi nezaket davranışlarından oluşmaktadır. Örneğin teşekküre verilecek cevap “ben teşekkür ederim”, “rica ederim”, “bir şey değil” gibi çeşitli şekillerde nezaket kurallarını yerini getirebiliriz.

Karşınızdaki insana hitap ederken kendisinin ismini unutmamalısınız. Aslında tanıdığınız hiç kimsenin ismini unutmamanız gerekiyor. Konuşma esnasında hitap etme durumunda isminin tekrar söylenmesi gerekli görülüyor. Tanıştığınız birisinin ismini unutmanız veya yanlış söylemeniz durumunda oldukça kırıcı olur. Kibar şekilde insanlara hitap etmelisiniz.

İnsanlar yanınıza geldiği zaman karşılamak için ayağa kalkınız. Güler yüzlü olarak karşılamanız durumunda bir nevi görevinizi yerine getirmiş olursunuz. Çalışma odanıza veya bulunduğunuz yere birisi geldiği zaman mutlaka ayağa kalkmalısınız.

Selamlaşmak geçmişten günümüze gelen güzel alışkanlıklardan biridir. Selam verildiği zaman sevgi, saygı çerçevesinde cevap verilmesi gerekmektedir.

Telefon ettiğimiz zaman karşı tarafın telefonu açtıktan sonra kendisini tanıtmasını bekleyebilirsiniz. Bundan sonra konuşmaya başlayarak iletişim bağlarını kurmanız mümkündür. Telefona cevap verirken mutlaka “alo” demeniz gerekecektir. Karşı tarafın sesini aldığınızı telefonun ucunda olduğunuzu ifade eden kelimedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu