Şehirleşme Nedir
Kırsallaşmanın karşıt anlamı olan şehirleşme, sanayinin gelişmesi ile köyde yaşayan insanların şehre göç etmesi, şehirlerdeki nüfus sayısının artmasıdır.
İnsanlar köyden şehre yeni iş olanakları için kendi istekleri ya da zorunluluk yüzünden göç etmektedir. Bu nedenle de köylerdeki nüfus sayısı azalmaktadır. Yaşam kaliteleri artarken sahipsiz bırakılan köydeki verimli tarım arazileri bakılmadığı için yel veya sel yüzünden kaybetmekteyiz. Bunun dışında ülkemizdeki çoğu toprak çoraklaşmış ya da kayalaşmıştır.
Şehirleşme nedeni ile çarpık kentleşme sorunu ortaya çıkmıştır. Bu sorun beraberinde birçok sorunun oluşmasına sebep olmuştur. Böyle bir ortam birçok sorunun ve problemin yaşandığı huzursuz bir ortamdır. Huzursuz bir ortamda insanların huzurlu ve mutlu yaşam sürülmesi düşünülemez. Bu da beraberinde ülkenin gelişmesi beklenemez. Bir başka deyiş ile şehir hayatı çekilmez bir hale gelir. Ülkemiz verimli toprak arazisi bakımından Dünya üzerinde ön sıralarda yer alması gerekirken, verimli toprakları bakımının yapılmamasından, hatta yeşilden yoksul bırakılması yüzünden topraklarımızı erozyona feda etmekteyiz. Çünkü ağaçları da yanlış planlama, orman yangınları ve yanlış budama gibi nedenler yüzünden değerini bilmediğimizden kaybediyoruz. Bildiğimiz gibi ağaçlar toprağı kökleri ile tutarak erozyonun engellenmesinde en önemli etkendir. Maalesef ülkemizde her yıl denizlere taşınan verimli toprak miktarı 500 milyon tonun üzerindedir. Bu önemli bir rakamdır, biran önce bütün insanlar tarafından önlenmesi gereken önemli bir olaydır. Yoksa ülkemizin sıkıntılı ve kaos haline gelmesi kaçınılmaz olacaktır.