Okul

Sıvı Basıncı Nedir Nelere Bağlıdır

Sıvılar bulundukları kabın şeklini alırlar. Örneğin bir bardağa döküldüklerinde bardağın şeklinde dizilim gösterirler. Her sıvının kendi özgül ağırlığı vardır ve bu ağırlık basınç oluşmasını sağlar. Derinlik basınçta diğer önemli etmendir. Bu bakımdan denizlerde derine indikçe sıvı basıncı artar.

P= h x d x g

Basınç= kabın yerden yüksekliği x sıvının özgül ağırlığı x yerçekimi ivmesi

Basınç formülünden anlaşıldığı üzere yeryüzünde (g) sabit yerçekimi ivmesi kabul edildiğine göre değişkenler yükseklik ve özgül kütle ağırlığıdır. Bunun anlamı yükseklik artıkça basıncın artacağıdır. Aynı zamanda sıvının özgül kütlesi artıkça da sıvı basıncının artacağı anlamına gelir.

Örneğin aynı büyüklük ve hacimde olan iki kaptan birine saf su diğerine alkol koyalım. Suyun özgül ağırlığı 1, alkolün ise 0.79 dur. Bu durumda su dolu bardaktaki basınç alkolden daha fazla olacaktır.

Durgun sularda ki sıvı basıncı, sıvının miktarına bağlı değildir. Örneğin şekilleri ve içlerine alabilecekleri sıvı miktarı farklı olan aynı sıvıyla doldurulmuş kaplar olsun. Bu kapların dip genişlikleri de farklı olsun. Önemli olan aynı sıvıyla aynı yükseklikte doldurulmuş olmalarıdır. Bu sağlanırsa sıvı basınçları eşit çıkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu