Okul

Taş Küre (Litosfer) Nedir

Canlıların üzerinde yaşadığı toprak ve kayaçların oluşturduğu yeryüzünün tümüne taş küre (litosfer) denir.

Litosferin kalınlığı 35-40km’dir. Dağlık bölgelerde kalınlığı 70km kadar ulaşır, denizin olduğu yerlerde kalınlığı 33 km kadar düşer. Kayaçlardan oluşan granitik yer kabuğu, kayaçların birleşmesi sonucunda meydana gelmiştir. Granitik yerkabuğunun altında ve okyanus tabanlarının altında görülür. Yerkabuğunun üst kısımlarında okyanus tabanlarına göre alüminyum ve silisyum elementleri daha fazladır. Derinlere inildikçe silisyum, magnezyum, demir ve nikel gibi elementlerin miktarında artış görülür.

Kıtalar granitten oluşur. Okyanusların tabanlarında bol miktarda bazalt bulunur. Yer yüzeyinin en derin kısmında magma bulunur. Yerkabuğu yani litosfer, dünyanın en ince kabuğudur. Depremler sonucunda sismik dalgalar yerküredeki katmanları hareketlendirerek yerkabuğunun hareket etmesine yol açar. Dalgalardaki farklılıklar yerkabuğunun altında gerçekleşir. Sıkışan gazlar kabuktan dışarıya çıkmak için baskı uygular. Dünyanın merkezinde bulunan çekirdek yaklaşık 4.5 milyar yıldır kendisini korumaktadır. Yerküreye manyetik etki sağlayarak yeryüzündeki dağlar, çukurlar gibi alanların oluşmasını sağlamıştır.

Yerküre, içten dışa doğru katmanlar halindedir. Litosfer yeryüzünü oluşturan katmandır. Kayaçların meydana getirdiği katman bir çok levhanın oluşmasını sağlamıştır. Büyük levhalar zamanla ayrılarak kıtaları oluşturmuştur.

litosfer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu