Okul

Toplumsal Norm Nedir Özellikleri

Toplumsal normlar, toplum içinde bireylerin davranışlarını kısıtlayan, yasaklayıcı ve buyurucu düzenlemeleri kapsar. Örneğin Türk milletinde hukuk, din, ahlak kuralları toplumsal norma örnektir. Her milletin kendine özgü toplumsal normları bulunarak kendini göstermektedir. Örneğin yasalar önünde eşitlilik, özgürlük, hoşgörü, adil olmakta olabilir. Toplumu düzenleyen kurallar yazılı ve yazısız olarak görülebilir.

Özellikleri;

Emir ve yasaklarla toplum içinde bireylerin davranışlarını biçimlendirir.
Tekrarladıkça alışkanlık haline gelerek kuralların dışına çıkılmaz.
Her toplumun kendine özgür normları vardır.
İhtiyaçları karşılamayan normlar zaman içerisinde kaybolarak ortaya yeni normlar çıkar.

Yazılı Normlar

Hukuk: Toplumda adaleti sağlayan, insanların davranışlarına kısıtlama getirir. Yaptırım gücü yüksek olmasıyla beraber insanlar üzerinde etkileyici özelliklere sahiptir.

Yazısız Normlar

Ahlak: İnsanların yaşadığı toplumun özelliklerini kazanarak davranışlarını biçimlendirmesidir. Ayıplama, takdir etme, övme gibi değerlendirmeler yapılır. Ahlaki kurallar zaman içinde değişiklik gösterebilir.

Görenek: Bireylerin yaşadıkları topluma uyum sağlamak ve geçmişten gelen bu özellikleri benimsemeleri için vardır. Sakal-bıyık bırakma, zincir sallamak, şapka takmak gibi çeşitlilikler gösterir.

Adet: Göreneklere göre yaygınlaşarak ortaya çıkan alışkanlıklardır. Örneğin bayram zamanında büyüklerin ziyaret edilmesi, küçüklere şeker ikram edilmesi ve harçlık verilmesi gibidir.

Gelenek: Toplum içinde çok uzun yıllar boyunca var olan, toplumun simgesi haline gelen adetler ve geleneklerden oluşur.

Töre: Yaptırım gücü fazla olan normlardır. Kan davası, namus davası, evlilikler gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu