Okul

Yağışların Tarımsal Faaliyetlerle İlişkisi Nedir

Toplumların gelişmesi, tarımsal faaliyetlere geçilmesi ile gerçekleşmiştir. İlk insan, avcı-toplayıcı iken, geliştikçe, yani modernleşmeye başladıkça, kendi gıdasını üretmeyi öğrenmiştir. Bugün modern şehirlerde yaşanıyor olsa bile, gözden uzakta tarım faaliyetleri yürütülmeye devam etmektedir. Doğa olayları ve iklimler ile son derece alakalı olan tarımsal faaliyetler, yağışların oranlarına göre verimli veya verimsiz ürün alınmasına sebep olabilir.

Yağışların Tarımsal Faaliyetlere Olumlu Etkileri
Yağmur ve kar şeklinde olabilen yağışlar, toprak tarafından emilerek, tarım faaliyetleri için ekilmiş olan bitkilerin büyümesini sağlarlar. Buğday ve türevlerinden oluşan bitkiler, ekildikten sonra, kışı kar altında çok yavaş şekilde büyümeye devam ederek, bahar yağmurlarıyla uzamaya başlarlar ve yazın yağışsız dönemde de kuruyarak, hasat edilirler.

Yağışların Tarımsal Faaliyetlere Olumsuz Etkileri
Dolu, bir yağış şekli olduğundan, tarımsal faaliyetleri son derece olumsuz şekilde etkilemektedir. Bazı bölgelerde, oldukça büyük taneli ve yoğun görülebilen dolu, büyümekte olan bitkileri ezerek ve kırarak, hasadın verimsiz geçmesine sebep olmaktadır. Çoğu tarım bitkisi, aşırı yağmur alınması halinde, olumsuz etkilenerek çürüyebilir. Ayrıca; günümüzde her geçen kirlenen dünya nedeniyle de yağmurlar kimyasallar içermekte ve bu nedenle de eskisi kadar yararlı olmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu