Okul

Yapısına Göre Fiiller

Yapılarına göre 3 grupta incelenene fiiller, oldukça kolay dilbilgisi konularından biridir. Basit, birleşik ve türemiş fiil olarak biline fiiller, yapılarına göre cümle içinde ek alır ya da almazlar. Buna göre basit fiiller hiçbir ek almadan cümle içinde yer alırlar. Ek almayıp başka kelimeden türeyen basit fiillere örnek olarak, okumak ve yazmak fiilleri örnek verilebilir.

Türemiş Fiiller
İsimden ya da fiilden türemesiyle yapım eki almış olan fiiller türemiş olarak tanımlanır. Türemiş fiiller iki ayrı gruba ayrılmaktadır. İsimden türemiş olan fiillere örnek olarak ayaklanmak fiili örnek gösterilebilir. Fiilden türeyen fiile ise, sevinmek ve sevdirmek fiilleri örnek gösterilebilir.

Birleşik Fiiller
Birden fazla fiilin bir araya gelerek oluşturdukları fiiller, birleşik fiil adını alır. Yardımcı fiil kullanılarak oluşturulan fiillere örnek olarak fark etmek fiili verilebilir ve ayrı olarak yazılması önemli bir kuraldır. Oluşsan fiil içinde ünlü ve ünsüz düşmesi gibi ses olaylarına rastlanıyorsa, fiiller ekleri ile bitişik yazılır. Birleşik fiillerde kurallı birleşik ve anlamca kaynaşmış fiiller olarak alt başlıkta incelenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu