Okul

Yaşadığınız Yerde İnsanlar Daha Çok Hangi Sektörde Çalışmaktadır?

Meslekler insanların yaşadığı ortama göre şekillenmektedir. Ülkemiz jeopolitik konumu nedeni ile 7 tane coğrafi bölge bulunmaktadır. Her bölgenin kendine göre yer altı ve yerüstündeki kaynaklar bakımından farklı ve zengindir. Bu durumdan dolayı da insanların yaşadıkları coğrafi bölgenin özelliğine göre farklı çalışma alanları oluşmaktadır ve insanlar da geçimini sağlamak için yaşadıkları yerdeki sektörlere yönelmektedir.

Örnek verecek olursak İç Anadolu Bölgesi’nde tarım için elverişli verimli topraklar bulunmakta ve bu nedenle de insanların çoğu tarımcılık yaparak geçimini sağlamaktadır.

Konya’da şeker pancarının yetişmesine uygun iklim olduğundan orda şeker pancarı üretimi yapılmakta, örneğin Niğde de ise patates yetiştirilmektedir.

Ankara ülkemizin başkenti olduğundan memur kenti de denilmektedir. Çünkü TBMM, Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıklar Ankara’da olduğundan burada daha çok bürokratlar ve diplomatlar yaşamaktadır. Doğal olarak da insanlar bu şehirde kamu sektörüne yönelmiş ve memur olarak çalışmaktadırlar.

Başka örnekler de verecek olursak Doğu Anadolu Bölgesi’nde sert karasal iklim görüldüğünden ve bölgenin toprağı sert olduğundan tarım yapılamamakta bunun yerine büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Kars ilinde Türkiye’nin en büyük hayvan pazarı bulunmaktadır.

Hem tüm Türkiye’ye büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliğinin kaynağı olurken yurt dışına da satışında hayvan sektöründe adından söz ettirmektedir. İstanbul gibi büyük şehirlerde ise birçok çalışma sektörü gelişmiştir. Örneğin; sanayi, ulaşım, sağlık, çevrecilik gibidir. Bu nedenle insanların çalışmak için tercih edeceği alanlar geniştir. Bu örneklerden yola çıkarak özetleyecek olursak meslekler ve çalışma sektörleri insanların yaşadığı yere göre değişmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu