Okul

Masal, Fabl ve Hikaye Türlerinin Benzerlik ve Farklılıkları

Masal, olağanüstü öğe, kahraman ve olayların anlatıldığı yaşanmamış ve yaşanması mümkün olmayan hikayelerdir. Masallar halk içinde anlatıla anlatıla gelmiş sözlü hikayelerdir. Türk masalları dünya edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Masallar sözlü olarak anlatılırken zamanla derlemeciler tarafından yazıya aktarılmıştır. Masallarda yer ve zaman kavramı bulunmamaktadır. Sonunda kötülerin cezalandığı iyilerin mutlu olduğu hikayelerdir. En ünlü masallarımız; Kül kedisi, Keloğlan, Ali Baba ve Kırk Haramiler’dir.

Fabl, sözcük anlamı küçük öykü, öyküncedir. Genel olarak manzum öykü olan Fabl güldürürken düşündüren ve sonunda ders veren küçük öykülerdir. Fablı ilk yazan Hititlerdir. Arkeolojik kalıntılarda Hititlerin fabılları taşlar üzerine resmettikleri yapılan çalışmaların çözümlenmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Genellikle bitki ve hayvanların konuştuğu fablların, dünyaca ünlü fabl yazarları Ezop, Jean de La Fontaine ve Beydeba’dır. Çoğumuzun fabl deyince aklına gelen ilk isim La Fontaine’dir. Fabllarda kişileştirme sanatı kullanılmaktadır. Kişileştirme sanatı insana ait özelliklerin bitki ve hayvana verilmesidir. Örneğin hayvanların ve bitkilerin konuşması gibi.

Diğer bir adı öykü olan hikayeler ise, yaşanmış ya da yaşanılması mümkün olan olayların okuyucuya merak uyandıracak unsurlar ile anlatıldığı kısa düz yazılardır. Hikayelerde masaların aksine sözlü değil yazılı edebi eserdir. Masallar da yer ve zaman kavramı bulunmazken, hikayeler de zaman ve mekan kavramı belirgin olarak verilmektedir. Masalların içinde tekerlemeler kullanılırken hikayelerde böyle kalıp ifadeler kullanılmamaktadır. Hikayeler her konuda yazılabilir. Ancak masalların konuları belli başlıdır. Masallarda tip varken hikayelerde karakter vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu