Okul

Cıvanın Kullanım Alanları

Cıva, gümüş renge sahip olan sıvı maddedir. Periyodik cetvelde Hg olarak ifade edilir, özgül ağırlığı 13,59’dur. Donma noktası 39°, kaynama noktası 357°, atom numarası 80, atom ağırlığı 200,61’dir. Cıva elde edilmesi için zincifre ısıtılarak kükürt dioksit ve cıva buharına ayrıştırılır. Yoğun buhar elde edilmesi cıvanın sıvı hale gelmesini sağlamaktadır. Cıva’nın buharı renksiz olup yuvarlak damlalar halinde düşer.

Cıva tarih boyunca insanoğlu’nun elinde çeşitli alanlarda kullanılmıştır. Endüstriyel ve tarımsal amaçlarda yararlanıldı. Mantarların öldürülmesi için cıva kullanılmıştır. Tarım ve kağıt endüstrisinde, plastik, pil, boya’ya dahil edilmiştir. Patlayıcı ve ateşleyicilerde, cıva buharı ile lamba yapımında, elektrik devrelerinin kurulmasında, aynaların sırlanmasında, altın ve gümüş üretiminde, tıp alanı olduğu gibi hayatımızın bir çok alanında cıva kullanılıyor.

Cıvaya çıplak elle dokunulmaması gerekir. Sindirim sistemi bozukluklarına neden olduğu gibi beyin fonksiyonlarını da etkiler. Alerjik reaksiyona neden olur, yorgunluk ve baş ağrısına neden açarak belirtilerini gösterir.

Cıva nerede bulunur?
Hava, su ve toprak alanlarda bulunabilir. İnorganik ve organik cıva bileşikleri sayesinde elde edilir. filizinin yeryüzüne çıkması sonucunda doğal damlacıklar halinde de bulunur. Kömür, petrol gibi fosil yakıtlar, madencilik, çelik, çimento işlemelerinde cıva elde edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu