Okul

23 Nisan Neden Kutlanır

Her yıl milli bayram olarak ulusal bir neşe ve coşku içinde kutladığımız 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı, egemenliğin kayıtsız şartsız olarak ulusa verildiği, halkın egemenliğinin göstergesi olan TBMM’nin açıldığı önemli bir gündür.

Mustafa Kemal’in önderliğinde yürütülen bağımsızlık mücadelesinin en önemli adımlarından birisi yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı 23 Nisan 1920 günüdür. Vatan topraklarının işgal edildiği o karanlık ve umutsuz günlerde, Ankara’da TBMM açılmış, egemenliğini halkın gücünden alan bir devlet doğuyordu.

Mustafa Kemal Atatürk, bu günün anlamının gelecek nesiller tarafından da anlaşılması açısından 23 Nisan 1920 tarihi Ulusal Egemenlik Bayramı olarak ilan etmiştir ve çocuklara bu bayramı armağan ederek onlara ne kadar güvendiğini göstermiştir. İlk kez 23 Nisan 1929 tarihinde kutlanmaya başlanan bu bayram, zamanla uluslar arası bir boyuta taşınarak, birçok ülkeden gelen çocukların katılımıyla düzenlenen coşkulu bayram kutlamalarına dönüşmüştür. Bu yönüyle Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözünün, hayata geçtiği bir bayramdır.

23 Nisan törenlerinde, ülkemizdeki ve diğer ülkelerdeki çocuklar kendi kültürel değerlerini yansıtan müzikler, halk oyuncu ve folklor çalışmaları sergilemektedir. Bu şekilde dünyaya sevgi, dostluk ve barış mesajları iletilmektedir. Türk Milleti’nin bağımsızlık ve egemenlik günü olan bu önemli günde ellerimizde bayraklarla tüm Türk milleti olarak bu coşkuya ortak oluruz. Bu bayramın bir önemli farkı da Dünya’da emsali olmayan bir bayram olmasıdır.

Sözümüzü Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Nisan’ın anlamına ilişkin şu önemli sözü ile bitirelim:

“23 Nisan, karanlıktan aydınlığa kavuştuğumuz gündür.”

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu