Okul

Amasya Genelgesinin Önemi ve Amacı Nedir

Amasya Genelgesi’ni diğerlerinden önemli kılan Ulusal Egemenlikten söz edilmesi ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti için yapılan görüşmeler olmuştur. Türk tarihinde önemli yere sahip olan genelgedir. İhtilal bildirisi olarak değer taşıyan genelgede İstanbul Hükümeti hiçe sayılarak Kurtuluş Savaşı başlamıştır.

Amasya Genelgesi 22 Haziran 1919 yılında yapılmıştır. İtilaf devletlerine yönelik direniş ve bağımsızlığın sağlanması için gerekli görülmüştür. Mustafa Kemal Atatürk, vatanın içine bulunduğu durumdan kurtulması için yapılabileceklere değinmiştir.

Amasya Genelgesinin Amacı: Ulusun tam bağımsızlığının sağlanması için toplanmıştır.
Amasya Genelgesinin Gerekçesi: Vatanın bütünlüğünü ve ülkenin bağımsızlığının tehlike altında olması.
Amasya Genelgesinin Yöntemi: Milli mücadele halk tarafından yapılarak ülke düşman işgalinden kurtulacak.
Amasya Genelgesinin Önemi: Milli mücadelenin kararlılığı, amacı, yöntemi ve gerekçesi üzerine yapılan ilk ifadeli toplantıdır.

– Amasya genelgesi milletin iradesi sonucunda kararlaştırılmıştır. İstanbul hükümetinin doğru kararlar almaması ve ülke bütünlüğünü tehdit etmesidir. Türk devleti kurulma fikri ortaya çıkmıştır.

– Milli kurulun kurulması gerekçe olarak görülmüştür. İtilaf devletleri başta olup İstanbul hükümetine yönelik ihtilal bildirisi niteliğindedir.

– Amasya genelgesi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Anadolu’nun İstanbul hükümetine bağlı değil, İstanbul hükümetinin Anadolu’ya bağlı olmak zorundadır.” cümlesi ile anlatmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu