Okul

Atıkların Dünyaya Verdiği Zarar Yok Olma Süreleri

Dünyada milyarlarca insanın yaşıyor olması her geçen gün kirliliğin artmasına sebep oluyor. İnsanların bilinçsiz şekilde kullandıkları aletlerin yanı sıra çevrelerine gelişi güzel atması dünyamızın yıpranmasına neden olmaktadır. Doğaya atılan tek bir parça çöpün dahi yıllar süren yok olma süreci boyunca kirlilik yaratmaktadır. Dünyamızın yüzeyi artık kirlendiği gibi denizlerimizin dibinin de kirlendiği bilinmektedir.

Son yıllar dünyamızda geri dönüşüm kendisini gösterdi, yapılan çalışmalar doğrultusunda cam, kağıt, pil, naylon gibi maddelerin tekrar kullanılması sağlanmaktadır. Geri dönüşüm çalışmaları ülkeler tarafından desteklenerek kendi yaşam alanlarını korumaktadır. Atıklar doğaya zarar vermesinin önüne geçilerek çevremizde yaşayan balıklar, hayvanların yaşamlarını olumsuz şekilde etkilemektedir. Doğaya atılan çöpler toprağı kirlettiği gibi yaşamları olumsuz şekilde etkiliyor. Günümüzde bir noktaya toplanan çöpler inanılmaz kirlilik içerisinde olmaktadır. Yağmurun yağması ile pisliğin toprağa, buharlaşması ve rüzgarın etkisiyle atmosfere ve şehir merkezlerine asit yağmurları olarak geri dönüyor.

Toprağın zarar görmesi verimliliğini kaybetmesine sebep olmaktadır. Cam şişeler ayrı, kağıtlar, plastik gibi maddeler en çok kullanılanlardan olmaktadır. Toplanır çeşitli kimyasallarla karıştırılarak tekrardan işlenme haline getirilir. İşlenerek geri kazanılmış olup dünyanın kirlenmesinin önüne geçilmektedir.

Atıklar ne kadar sürede yok olurlar?
Cam: Doğada 4000 yıl boyunca uğradığı fiziksel ve kimyasal etkiler sonucunda kaybolmaktadır. Geri dönüşüm sayesinde ekonomik ve çevresel olarak fayda sağlar.

Plastik: Doğada 1000 yıl boyunca varlığını sürdürür. Yok olması uzun sürdüğü gibi bunlar toplanarak çeşitli şekillerde geri dönüşüme kazandırılmaktadır.

Poliüretan Maddeler; 1000 yıl
Strafor malzemesi; +2.000.000 yıl
Telefon kartları; 1000 yıl
Plastik Torba; 1000 yıl
Plastik tabaklar; 500 yıl
Bebek Bezi; 550 yıl
Pet şişeler; 400 yıl
Alüminyum; 100 yıl
Çakmak; 100 yıl
Kutu kola; 10 yıl
Sakız; 5 yıl
Sigara İzmariti; 1 yıl
Gazete; 3 ay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu