Okul

Boş Çuval Ayakta Durmaz Atasözünün Anlamı

Boş çuval ayakta durmaz atasözü geçmişte atalarımız tarafından kullanılan özlü sözlerden biridir. Engin tecrübelere dayanan bu sözler insanlara nasihat eder. Giriştiğimiz her işte insanlar belli bir ölçüye ulaşır. Ahlaki ve maddi ölçüler işlerimizi kolaylaştırarak hayatlarımıza yön verir.

Kalitesiz insanla birlikte iş yapmak insanı yarı yolda bırakır. Sonuca ulaşmak için verilen mücadele anlamını kaybeder. Cahil insan zaman israfına sebep olur. Hem iş yapmadığı gibi başkalarını da işinden gücünden eder. Atalarımız işini hakkıyla yapması gerektiğini vurgulamıştır. Boş işlerle uğraşmak kişilere zarar vermektedir.

Bir işi, oluşu, hareketinin gerçekleşmesi için enerjisi ve bilgisi yerinde olmalı. Birikimli ve bilgili insan yol gösterir başarıya ulaşır. Boş insanın ne yaptığı ne ettiği bellidir. Çuvalı dolduran bilgidir, donanımdır, tecrübedir. Atalarımız yaşamları boyunca üretme çabasında olmuşlar, çalışmıştır ve öğrenmişler. Başkalarına bu yolda tercüman olarak yardım ettiler. Öğrenmek için bilmek çalışmak gerekir. Bilen insan olaylar karşısında hali bambaşkadır, müdahale eder çözüme ulaşır. Bilgisiz insan kendisini her yerde belli eder. Konuşmasından etmesine ve önerilerine kadar belli olur.

Bu nedenle insan vaktini boşa geçirmemeli. Faydasız işlerle uğraşacağına ilimle bilimle uğraşarak başarıya ulaşır. Boş çuval ayakta durmaz sözü cahiliyetten gelmektedir. Bilen insanın içinde dolu olur çözüme ulaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu