Okul

Çölleşmeyi Önlemek İçin Neler Yapabiliriz

Çölleşme, bir bölgenin doğal yollarla veya insanların etkisi sonucunda kuraklaşma, kıraçlaşma, çoraklaşma ve arazinin bozulmasıdır. Bölgede yağışlar azalır, bitkiler seyrekleşir, çıplak toprak arazi artarak çölleşmeye zemin hazırlar. Çölleşme bölgesel olarak başlayarak genişlemeye başlar. Dünyanın en büyük çölleri Afrika kıtasında görülmekte. Kumlarla kaplı devasal çöllerde yeşillik olmayarak bölge gün geçtikçe kurumaya devam eder.

Yağış yetersizliği, aşırı otlatma, ormansızlaşma, yanlış sulama, toprağın kirlenmesi çölleşmeye sebpe olur. pek çok afetin meydana gelmesi, dünya nüfusuna bağlı olarak değişir. Önce toprağı bir arada tutan bitkiler yok olur, zamanla rüzgarın etkisiyle ve toprak kaymasıyla erozyon başlar. Çölleşme yüzlerce yıl boyunca sürebilir.

Çölleşme beraberinde bir çok sorunu getirir. Dünyada yoksulluk artar, kıtlık çoğalır, açlık, sel ve taşkın, göç ve savaşlara sebep olur. Erozyon gibi çölleşmeye sebep veren etkenlerin önüne geçilmelidir. Bugün dünya üzerinde %30’unu tehdit eden çölleşme Asya, Afrika ve Kuzey Amerika’da ciddi şekilde yayılmakta. Avrupa’da beş ülkenin sınırları içerisinde çölleşme başlamıştır.

Çölleşmenin önüne geçmek için ağaçlandırma yapılmalı, ormanlar tahrip edilmemeli, çayır ve mera alanların tahribine dikkat edilmeli, su kaynaklarını korumak gerekir. Erozyon riski yüksek olan yerlerde özellikle çalışmalar yapılarak gerekli önlemler alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu