Okul

Cumhuriyetten Önce Kullanılan Uzunluk Ölçüleri

Cumhuriyet döneminden önce, Osmanlı zamanında kullanılan ölçü birimleri diğer ülkelerle eşit olmaması ticaretin gelişmesini engellemiştir. Cumhuriyet dönemine geçilmesiyle birlikte ölçü birimlerinde yenilik yapılmıştır. 1928 yılında çıkarılan kanunlarla Arabi rakamların yerinde uluslararası rakamlara geçiş yapıldı 1931 yılında ölçü birimlerinden karış, arşın, endaze gibi ağırlık birimlerinin yerine metre ve kilogram gibi ağırlık birimleri kullanılmaya başlanmıştır.

Osmanlı devletinde kullanılan endazeler 60 ya da 65 santimetreye denk gelmekteydi. Arşınlar parmak ucundan omuza kadar olan uzunluktu. Kulaç gibi ölçülerde kullanılmaktaydı. Standart olarak ölçülerin olmaması doğru sonuca ulaşılmasına engel olmaktaydı. Ancak ölçü birimlerinde olan farklılıktan dolayı ticaret olumsuz etkilenirdi. Ortalama bir hesaplama doğrultusunda sonuç elde edilmekteydi. 26 Mart 1931 yılında yapılan yenilikle beraber gelişmiş medeniyetlerde kullanılan metre ve kilogram ağırlık sistemine geçilmiştir. Bu tarihten itibaren geçerli birimler ticareti arttırmış kullanımı genişletmiştir. Uluslararası ticaretlerde talep ve ihtiyaç belirlenerek orantılı alışveriş yapılır olmuştur.

Eski ölçü birimleri

Çarşı arşını: Pazar alanları ve çarşılarda kullanılan arşın 68 santimetreye denk gelmekteydi.

Bina mimar arşını: Yapılarda kullanılan arşınlar 76 santimetreye denk gelmekteydi. Bu arşın 24 parmağa denk gelecek şekilde hesaplanırdı. Kıymetli kumaş, özellikle ipeklerin ölçüsünde hatasız ölçülmek için kullanılan sistemde 65 santimetreye denk geliyordu.

Endaze:
1 endaze = 8 rubu
1 rubu = 2 kirah

Çarşı Arşını:
1 çarşı arşını = 8 rubu

Zirai:
1 merhale = 2 berid
1 berid (menzil) = 4 fersah
1 fersah = 3 mil
1 mil = 2500 zirai
1 kulaç = 2,5 zirai

Parmak:
1 parmak = 12 hat
1 hat = 12 nokta

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu