Okul

Doğu Anadolu Bölgesinin Tarım ve Hayvancılık

Doğu Anadolu Bölgesi’nde tarım alanı %10’luk bölümünü kapsamaktadır. Yer şekilleri engebeli ve dağlık alana sahip olması, iklimsel farklılıktan dolayı bölgede tarım gelişmemiştir. Tarımcılık alanında en çok Elbistan, Malatya, Elazığ ve Muş ovalarında yapılmaktadır. Tarıma uygun olan bu alanlarda yetiştirilen ürünlerde oldukça sınırlıdır.

Bölge halkının geçim kaynaklarının biri tarımcılık yapılmasıdır. Bölgenin dağlık araziye sahip olması tarımcılığın gelişmesini engellemiştir. Kış aylarında sert ve soğuk geçerken yazları ise sıcak ve kurak olmasından dolayı tarım sınırlı kalmıştır.

Arpa: Bölgede en çok yetiştirilen ürünlerin başında gelmektedir. Malatya, Elazığ, Erzurum-Pasinler ve Horasan ovalarında yapılmakta.

Tütün: Bitlis, Muş, Malatya, Elazığ çevresinde yoğun olarak yapılmakta.

Pamuk: Iğdır ve Malatya ovasında yapılmakta.

Kayısı: Dünya çapında kayısı yetiştiriciliği ilk sırada Malatya ilinde yapılmakta.

Şekerpancarı: Sulanabilen tarım alanlarında yapılmakta.

Sebze: Lahana, patates yetiştiriciliği yapılır.

Dut: Malatya, Elazığ ve Erzincan ilinde yapılmakta.

Elma: Iğdır ve Malatya illerinde yapılmakta.

Hayvancılık

Doğu Anadolu Bölgesi, dağlık ve ovalardan oluşması hayvancılığı cazip hale getirmiştir. Çayır otlak alanların fazla olması hayvancılığı arttırmıştır. Kışları sert geçmesi hayvancılığı olumsuz etkilemesine rağmen ahır hayvancılığını geliştirmiştir. Erzurum – Kars bölümünde yoğun yaz yağışlarının fazla olması otlak alanlarının gelişmesini sağlayarak hayvancılığı arttırmıştır.

Bölgenin güney kesiminde küçükbaş hayvancılık yoğun yapılırken, dağlık alanlarda kıl keçisi yetiştirilmekte.

Hakkari, Kars ve Bitlis illerinde arıcılık gelişmiş ülkenin bal ihtiyacının %20’si Doğu Anadolu Bölgesinden karşılanmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu