Okul

Dolaylı Tümleç Nedir

Dolaylı tümleç, -e, -de -den eklerini alır ve yüklemin anlamını değiştirir. Dolaylı tümleç olan sözcüklerde mutlaka bu -e, -de, -den hali bulunur. Bu eklerin bulunmadığı dolaylı tümleçler de vardır. Bu sözcükleri bulmak için, özneye bazı sorular sorulur. Sorulan sorular sonucu, dolaylı tümleç ortaya çıkar. Sorular ise, nereye, nerede, nereden, kimden, kime, kimde gibi sorulardır. Bu soruların cevabı dolayı tümleci verir.

Örneğin, “Babam bugün eve geldi” cümlesindeki dolaylı tümleç “eve” kelimesidir. Bulunma yöntemi ise şu şekildedir. Babam bugün “nereye” geldi? Babam bugün eve geldi. Eve kelimesi kolaylıkla bu şekilde ortaya çıkar. Diğer kelimeler ise, özne zarf tümleci ve yüklemdir. Dolaylı tümleci bulmak çok basittir. Bu sorular sorulduğu zaman kolayca bulunur. Önemli olan soruları akılda tutmaktır. Karıştırma yapmamak için, mekan kelimesi akıldan çıkarılmamalıdır.

Eğer bir mekana gidiliyorsa veya yönelme yapılıyor ise, o cümlede dolaylı tümleç vardır. Dolaylı tümleç zarf tümleç ile çok karıştırılır. Karıştırma yapmamak için ufak bir ipucu ise, zarf tümleci zamanın, dolaylı tümleç ise mekanın cevabıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu