Okul

Satürn Gezegeninin Halkaları ve Özellikleri

Uzay insanlık tarihi boyunca hep merak konusu olmuştur. İnsanoğlu geliştiği gibi uzay bilimi her geçen gün biraz daha gelişme göstermiştir. Uzay hakkında araştırmalar son bulmadığından dolayı teknoloji sayesinde araştırmalar yapılmaktadır. Dünyanın da içinde bulunduğu güneş sisteminde bir çok gezegen yörünge çerçevesinde dönüş sağlamaktadır. Gezegenlerin varlığı kadar oldukları şekilde oldukça ilginç kabul edilmiştir. Bunlardan birisi Satürn gezegeni olup çevresini halkaların sarması bilim insanların dikkatini çekti. Basık ve ince yapıya sahip halkalar devamlı araştırılmıştır. 1665 yılında halkalarla ilgili gözlemler sonucunda birbirlerinin içince geçmiş halkalar olduğuna varıldı.

Satürn gezegeninin çevresindeki halkalara farklı bakış ve zaman aralığında farklı sonuçlar elde edilebilir olmuştur. Satürn gezegeni uzaydaki dönüş ekvatorda devamlı aynı kalmaktadır. Satürn halkaları bir yıl boyunca aynı kalarak sonra değişikliğe uğrarlar. Açılarında ve incelikleri değişir.

Halkalar hakkında çeşitli bilgilere ulaşıldı. Halkaların yapısı bakımından birden çok parçadan oluşmasıdır. Halkaların katı bir yapı ve parçalardan oluştuğu kanaatine varılmıştır. Gezegenin parlaklık oranları %46’da kalırken, halkaların yansıtma oranı %80’e çıkması bilim insanlarının araştırmalarını devam ettirilmesini sağlamıştır. Parlak olduğunu araştıran bilim insanları, halkaların buz tabakası tarafından kaplandığı sonucuna varmıştır. Halkaları meydana getiren parçacıklar uzayda -180 ve -200 dereceler arasında donmasıdır.

Gezegenlerden yayılan atık maddeler doğrultusunda atık maddelerin oluştuğu bilinmektedir. gezegeni saran halkaların çağı 100km bulmaktadır. Bilim insanları tarafından halkalar renklerine göre isimlendirilmiştir. Sarı renktekiler A halkası, turuncu ve yeşil renkler B halkası, mavi renkte olanlar C halkası olarak adlandırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu