Okul

Horon Nedir

Horon, Karadeniz bölgesine has halk oyunlarından biridir. Genellikle asker uğurlama, düğün, bayramlar, ulusal günlerde oynana yöresel oyundur. Kendisine özgün çalgısı olan kemençe ile birlikte oynanır. Tek ritim ve düzen şekilde canlı şekilde hareket halinde oynanan oyundur.

Horon’un kökeni Yunanca “dans” anlamına gelen horos kelimesinden ilişkilendirilerek ortaya çıkmıştır. Sıra halinde oynana oyun 15. yüzyılda Rum kadınlarının oynadığı halk oyununa benzetilmektedir.

Karadeniz bölgesinde ortaya çıkarak Samsun sınırından devam edip Gürcistan sınırına kadar yayılmıştır. Nişan, asker uğurlama, şenlikler, düğün, özel günlerde oynana oyunlardan görülmektedir. Karadeniz bölgesinde yaygın olarak kemençe eşliğinde oynanmaktadır. Türkü eşliğinde çalgı ile beraber yapısıyla geniş kitlelere hitap etmektedir.

1923 yılında Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinden Yunanistan’a gönderilen Hristiyan Rumlar ve Gürcistan’ın Acara bölgesinin halkı tarafından milli dans olarak oynanmaktadır. Horon çeşitli şekillerde düz horon, deli horon, acara horon, Hemşin horonu gibi değişik çeşitlerde oynanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu