Okul

Hücre Bölünmesi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Çok hücreli olmayan canlıların çoğalmaları için ve çok hücrelilerinse büyüme amacıyla hücre sayılarının artması için bölünmeleri olayıdır. Hücrenin bölünebilecek özelliklere sahip olması için büyük olması ve gerekli nükleotidleri edinmiş olması gerekmektedir. Bölünme çok hücreli metabolizmalarda yalnızca büyüme amaçlı değil eşey hücresi oluşturma, onarma, doku fazlalaştırma gibi sebeplerle de meydana gelmektedir. İnsan metabolizmasındaki vücudu kaplayan deri hücreleri, bağırsak için gerekli kaygan yapıyı üreten bağırsak mukozası, kanın değerini belirleyen alyuvar ve akyuvar hücreleri daimi olarak bölünme olayını gerçekleştirirler. Tek hücrelilerinse çoğalma yöntemi bölünme ile olmaktadır:

Hücre Bölünmesinin Çeşitleri Nelerdir?

İğ ipliklerinin desteği olmadan meydana gelen eşeysiz üreme türüne amitoz bölünme denir. Bu bölünme türü gizli mitoz olarak adlandırılmaktadır. Gelişmemiş hücreler bu biçimde üremektedir. Kromozom sayısının değişikliğe uğramadığı bu üreme bizimi bakterilerde ve kanserli hücrelerde de gözlenmektedir.

Tüm çok hücreli canlıların büyümesi ise mitoz bölünme ile gerçekleşmektedir. Bu hücre bölünme çeşidi çekirdek bölünmesi süreciyle başlar bu süreci profaz, metafaz, anafaz evreleri izler. Son olarak da sitoplazma bölünmesi aşaması mitoz bölünmenin bir parçasıdır.

Eşeyli üreme ile çoğalan canlıların gamet oluşumu için hücrelerinin gösterdiği bölünme biçimi ise mayoz bölünmedir. Mitoz bölünme evrelerinin bir kısmının iki kez oluşması şeklinde meydana gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu