Okul

Kuraklığın Doğal Süreçlere Etkileri Nelerdir

Kuraklık, yazın sıcaklık kışın ise yakıcı soğukluktur. Kuraklık afet olarak görülebilir. Belirli bir bölgenin coğrafi özellikleri zaman içerisinde azalması sonucunda doğal hayat etkilenir. Önemli unsurlarından biri olan doğa zaman içerisinde etkilenir. Kuraklıkla mücadele için birlikte hareket edilmesi gerekir. Kuraklık süreç ve etkiler olarak hissettirir.

Kuraklığın yaşandığı bölgelerde tarım, hayvancılık ve bitki örtüsü zarar görmektedir. Toprak mineral değerini kaybedip daha verimsiz hale gelmektedir. Akarsu yataklarının azalmasını, durgun suların kuruması, denizlerin çekilmesi bu süreç içerisinde olmaktadır.

Kuraklık dönemlerinde tarımdan alınan verim azalır, kalite düşer, tarımın seyri azalmaktadır. Üretimin düşmesi beraberinde insanların göç etmesine, farklı alanlarda iş arayışlarına yönelmelerine sebep olmuştur. Göç yaşanması bir sonraki dönemlerde tarımsal faaliyetlerde azalma rastlanarak verim düşmüştür. Tarım yüzünden alınan göçler kentsel alanlara yönelmiştir.

Hayvancılık yapanlar için otlak alanların azalmış olması verimin düşmesine sebep olmaktadır. Hayvan neslinin artmasını önleyerek verimin düşmesine neden olur. Ormanda yaşayan canlılar bitki örtüsünden dolayı zarar görürler. Orman yangınlarının oluşması kaçınılmaz olur.

Ayrıca insanların sosyal hayatına etki yaratır. Göç eden insanlar yeni yerlerde yaşamaya başlar. Kültürel şok yaşandığı gibi değişimlere uyum sağlamaları zaman alır. Toplum tarafından dışlanmaları ve sorun yaşamları kaçınılmaz hale gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu