Laiklik İle İlgili Kompozisyon
Laiklik, Atatürk’ün ilkelerinden birisi olarak devlet yönetimine herhangi bir şekilde dinin karıştırılmadan tarafsız şekilde yönetilme düşüncesidir. Laiklik ilkesinde devlet işlerinde herhangi dini görüş yer almadan tarafsız şekilde yerine getirilmesi olur.
Laiklik ulusumuzun muasır medeniyetlere ulaşmasında etkili olmuştur. Din ve devlet işlerini birbirlerinden ayıran ilkemizdir. Atatürk tarafından laiklik ilkesi hazırlanırken halifelikten uzağa gidilerek yönetimin özgürlüğe ulaşması hedeflenmiştir.
Ülkenin geleceği için doğru ve adil kararların alınması gerekli görülmüştür. Batılaşma örnek alınması ile beraber ülkelerin gelişimi için kendisini yavaşlatan değerlerden kurtulması gerekiyor. İnsanların inançları doğrultusunda yönetilen ülkelerde gelecek olmadığı gibi toplumsan engelle ortaya çıkıyor. Üretime ve gelişme destek olmadığının görülmesi toplumdaki hukuk sistemini engeller. Yatırımlar ve beyin göçünün gerçekleşmemesi ülkenin gerilemesindeki sebeplerdir. Hukuki kurallarla dini kurallar ayrı tutulması toplumun refahını sağlar.
Cumhuriyetin ilanından önce ülkemiz din ve devlet işleri bir tek noktadan yönetilirdi. Alınan kararlar dini kurallara aykırı olmayacak şekilde belirlenirdi. Devlet yönetiminde birtakım sorunlara neden olarak gerilemesinde sebep olur. İnsanlar için din vicdanen huzuru sağlamasına rağmen gelişmesindeki önemli olumsuz etkilerdir.