Okul

Marmara Bölgesindeki Fabrikaların Ekonomiye Katkıları

Marmara bölgesi sanayi alanında ülkemizin merkezidir. Konum olarak Avrupa’ya yakın olduğu gibi limanlarıyla oldukça önemli yere sahiptir. Ülkemizin en önemli sanayi ve ticaret merkezi olarak görülür. Tarım ve turizm bakımından da önemli gelir kaynakları bulunmaktadır. Kocaeli ve Bursa illerinde sanayi kuruluşları önemli çalışmalarda bulunmaktadır. Kentsel nüfus bakımından yoğunluk olması iş gücün fazla olmasını getirmektedir. En fazla nüfusa sahip olan bölgemizdir. Petrol rafinesi, tersane, yedek parça, vagon, elektrik, ilaç, kimyasal, çimento ve daha bir çok alanda üretim yaparak hizmet sunmaktadır. Üretilen ürünlerin önemli kısmı yurtdışına giderek ürünlerin satışına izin vermektedir.

Bursa ve İstanbul ilerinde otomotiv fabrikaları, kamyon, kamyonet üretim sanayisi oldukça gelişmiştir. Motorlu taşıtların üretimi ülkemizde 1962 yılından itibaren başlayarak hizmete girmiştir. Kuruluş bölgesi olarak seçilmesi bölgenin Avrupa ülkelerine ulaşımın kolay olmasıdır. Körfezde bulunan tersanelerde gemi sanayisini karşılamaktadır.

Süt ve süt ürünleri bakımından Marmara bölgesi hizmet vermektedir. Mis Süt, Meriç Süt gibi markalar üretim yapmaktadır.

Un ve un ürünlerinde ilk fabrika 1885 yılında İstanbul’da kurulmuştur. O günden bugüne kadar un üretiminde bir çok fabrika kurularak çalışmalar genişlemiştir.

Bölgede bulunan daha bir çok fabrika ekonomide önemli yere sahiptir. Ürettikleri ürünleri yurtdışına satarak ülkeye döviz girmesini sağlamaktadır. Ekonomi anlamında döviz kaynağının çok olması ülkenin kalkınarak gelişmesinde en büyük etken olmaktadır. Dinamik ve üretken bölgelere sahip olmamız ihracatın %90’ı sanayi ürünleri oluşturmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu