Okul

Maki Bitki Örtüsü Nedir? Nerelerde Görülür

Maki bitki örtüsü, Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde görülen ağaç, çalılardan oluşan alanlara denir. Bitkiler yaz aylarında kuraklıklara karşı dayanıklı, kökleri gelişmişlerdir. Yaprakları küçük ve serttir, boyları 1-2 metre uzunluktadır. Maki bitki örtüsünde yetişen bitkiler zeytin, mersin, defne, zakkum ve keçiboynuzudur. Yetişen bitkiler genellikle orman yangınından sonra ortaya çıkar. Diğer bitkilerin yetişmesine imkan vermeyerek bitki örtüsü oluşur. Topraktaki nem miktarı bitkilerin su ihtiyacını karşılar. Akdeniz bölgesinin dışında da görülen bitki örtüsüdür. Güney Ege, Marmara ve Karadeniz kıyılarında da görülür. Karadeniz bölgesinde kıyılarda görülen makiye yalancı maki denir.

Maki bitki örtüsü oldukça çeşitlidir. Birçok bitki çeşidi yetişebilir. Genellikle çalılık görüntüsü veren bitkiler yetişir. Fundalıklar, Yabani zeytin, Kermes meşesi, Kadran ardıcı, Dağ çileği, Keçi boynuzu, Laden, Böğürtlen, Ak deniz defnesi, Sakız ağacı bitkileri görülür. Yaz ayları sıcak ve kurak geçerken, kış ayları ılıman iklime sahiptir. Kışın yapraklarını dökmeyen ağaçlar bulunur. Dayanıklı ve dikenli bitkilerden oluşur. Maki bitki örtüsü denize yakın bölgelerde görülür.

Maki Bitki Örtüsü Nerelerde Görülür
Maki bitki örtüsü ismini Akdeniz ikliminden almasına rağmen farklı bölgelerde de görülür. Akdeniz, Güney Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde de görülen bitki örtüsüdür. Genellikle kıyı kesimlerde kendisini gösterir.

Maki bitki örtüsü bölgelere göre Akdeniz: 800-900m, Ege 500-600m, Marmara 300-400m, Karadeniz 150-200m yükseklikte görülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu